„Hullacsarnok ez, ahol se meghalni, se föltámadni nem tudnak a hullák”
(Ady: Nagy lopások bűne)

A brigád, amely imád:

2010. március 30., kedd

Lebontják Szabadkát. Mentsük meg Szabadkát!



Szabadka legújabb városrendezési terve szerint megközelítőleg kétszáz (200!) régi épületet kell lebontani új utak és bevásárlóközpontok építése miatt, köztük annak a Raichle Ferencnek az ingatlanjait, aki a délvidéki város legszebb szecessziós bérházait és palotáit tervezte – közölte tegnap a Duna Televízió.


Megjegyzendő: Szabadka a közép-európai szecesszió egyik legszebb városa, ahol a csodával határos módon épségben fennmaradtak a monarchia fénykorát idéző díszes középületek. A tévériportban megszólalók ezért egyebek mellett azt nehezményezték, hogy a korzón ma már szinte csak bankok vannak, és egyre több a posztmodern, semmitmondó, szürke betonkolosszus.

Dévavári Zoltán, a VMSZ alelnöke a romániai faluromboláshoz hasonlította Szabadka tervbe vett „korszerűsítését”. Vass Géza, a Szabadkai Műemlékvédő Intézet vezetője viszont azt állítja, az engedélyeket azért adták ki, mert még műemléki környezetként sem képvisel értéket az a két Raichle-épület, amelyet bontásra ítéltek.

Raichle József Ferenc főként Szabadkát, Szegedet és a délvidék többi települését színesítette különleges hangulatú épületeivel a 20. század elején. Elsősorban arról volt nevezetes, hogy Lechner Ödön után ő alkalmazta legnagyobb gazdagsággal a pécsi Zsolnay-gyár mázas kerámiadíszeit.

Kapcsolódó anyag

6 megjegyzés:

Altrev írta...

Csatlakozom hozzád !!!
Igazad van!!!!

ÉvaZsuzsanna írta...

AAAA múúúltat vékkképp eeltörőőőőlni...

névtelen írta...

Én is csatlakozám - köszönettel.

/elmúlás a sorsunk - nincs könyörület

Névtelen írta...

Köszönöm, hogy csatlakoztatok, de úgy tűnik, összefogásunk nem lett eredményes. Nem vagyunk elegen! (és nem folytatom...)
Hunfalvy

Névtelen írta...

Üdvözletem!

Végre elindult egy petíció Szabadka megmentése érdekében:

http://www.varaljaszovetseg.hu/02/

Írjuk alá minél többen!

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Köszönöm, aláírtam!